chórzyści i śpiewacy
Chór Ars Cantandi oraz zespół Horeb katedry legnickiej
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum chórzyści i śpiewacy Strona Główna
->
kulinaria
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie GMT + 4 Godziny
Skocz do:
Wybierz forum
Regulamin forum
----------------
Regulamin Ważne !!! Przeczytaj !!!
Dla Gości
----------------
Witamy naszych gości
Zespół wokalny Ars cantandi dla gości
----------------
ARS CANTANDI
INNE
----------------
GŁOS
ZDROWIE
Liturgia
W mocy złego
Czytania na każdy dzień
Poezja
organy
humor
kulinaria
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kamilka
Wysłany: Wto 18:33, 04 Gru 2007
Temat postu:
WILGOTNY SERNIK
Składniki:
1 kg białego sera śmietanowego (to są 2 opakowania śmietanowego sera białego „President”, nie wypada tu marek lansować, ale on się wybitnie dobrze na ten sernik nadaje...), jeśli ma to być inny ser biały (zwykły), to należy go najpierw zmielić
1 kostka masła
8 jajek (tak, tak, ten serniczek wymaga dużego wysiłku od kur...)
budyń waniliowy bądź śmietankowy (najlepiej taki bez cukru)
1 i 1/2; szklanki cukru pudru
1 torebeczka cukru waniliowego
Jak to się robi?
Sekret puszystości i smakowitości tego sernika polega na odpowiednim ucieraniu. Jeśli nie macie kopytek na podorędziu, najlepiej będzie zaopatrzyć się w dobry mikser z mieszadełkami do bardzo gęstych mas (to takie grube spiralki). Jeśli mikser w trakcie ucierania zacznie rzęzić, posapywać lub przytykać się – znak to, że jest puszczony na zbyt szybki bieg, albo masa przerosła jego możliwości. Lepiej nie doczekiwać do momentu, aż zacznie dymić i śmierdzieć... A więc do dzieła!
Ucieramy sernik w takiej kolejności: łyżka sera, łyżka cukru, łyżka masła, 1 żółtko– ucieramy, następnie łyżka sera, łyżka cukru, łyżka masła, 1 żółtko – ucieramy – i tak do końca składników. Na koniec wsypujemy budyń i cukier waniliowy i dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.
Sernik piecze się w temperaturze ok. 180º co najmniej 40 minut, nam zajmuje to zazwyczaj godzinę, albo nawet dłużej... Wtykanie patyka na niewiele się zdaje, bo sernik tak czy owak będzie zawsze w środku lekko wilgotny, lepszym wskaźnikiem upieczenia jest to, że góra sernika popęka jak spieczona słońcem ziemia. Ale trzeba uważać, żeby dół sernika się nie przypalił
Kamilka
Wysłany: Pią 16:58, 02 Lis 2007
Temat postu:
PYCHOTKA
Składniki:
40 dag mąki
20 dag margaryny
4 żółtka
1/2 łyżeczki amoniaku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
15 dag cukru kryształu
25 dag cukru pudru-do bezy
25 dag orzechów włoskich-do posypania
Masa:
1/2 litra mleka
1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1i1/2 łyżki mąki pszennej
3 żółtka cukier waniliowy
20 dag cukru kryształu
1 słoik powidła śliwkowego
1 kostka masła
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Amoniak rozpuścić w śmietanie i dodać go podczas zagniatania kruchego ciasta z podanych składników. Zagniecione ciasto podzielić na połowę. Rozwałkować na blachę średniej wielkości. Do blachy włożyć pergamin do pieczenia, ułożyć na nim rozwałkowane ciasto i posmarować cienką warstwą powidła. Z 7-miu białek (pozostałych z jajek)i 25 dag cukru pudru ubić pianę(cukier puder wsypywać stopniowo podczas ubijania i ubijać, aż masa bezowa będzie w miarę gęsta).Nałożyć połowę masy bezowej na ciasto z powidłem i posypać połową posiekanych orzechów włoskich. Drugi placek zrobić tak samo. Piec w 180 stopniach Celsjusza, aż beza się zarumieni.
Masa:
Z 1/2 litra mleka odlać trochę i wsypać do tego 1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,1i1/2 łyżki mąki pszennej,3 żółtka i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować z 20 dag cukru. Do gotującego mleka wlać mleko rozrobione ze wszystkimi produktami napisanymi wcześniej, mieszając przez cały czas gotować przez ok.3-4 minuty(aż zgęstnieje). Kostkę masła utrzeć mikserem do białości i dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu. Miksować do otrzymania jednolitej masy.
Gotowy budyń nałożyć na wcześniej upieczony placek i przykryć go drugim plackiem.
Kamilka
Wysłany: Pią 16:57, 02 Lis 2007
Temat postu:
KRÓLEWICZ
Upiec biszkopt :
Ubić 4 białka i do ubitej piany dodać 1 szklankę cukru i ubijać do rozpuszczenia, a następnie dodać 4 żółtka, 1 szklankę mąki wymieszanej z 1 płaską łyżką proszku do pieczenia i 1 łyżką (czubatą) mąki ziemniaczanej. Piec ok.40-50 min. Ostudzić upieczony biszkopt.
Upiec 2 płytki miodowe :
45 dag mąki (ok. 3 i 1/3 szklanki). 20 dag cukru (1 czubatą szklankę) wymieszać z rozpuszczoną 1kostką margaryny i 3 łyżkami sztucznego miodu oraz dodać do mąki 1 łyżeczkę sody oczyszczonej oraz 2 jajka ; wymieszane ciasto podzielić na dwie części i położyć na blachy wyłożone pergaminem, piec ok.20 min. druga już krócej po upieczeniu natychmiast zdjąć papier.
Masa budyniowa:
Po ostygnięciu płytki i biszkopt przełożyć masą budyniową tj. ugotować ½ l. mleka, dodać 1 szklankę cukru, 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki kartoflanki i 1 łyżka mąki zwykłej (rozpuszczone w zimnym mleku) i na końcu wymieszać kostkę masła z ugotowanym gorącym budyniem .
Każdą część nakropić tak jak tort ( można rozcieńczonym alkoholem lub przegotowaną ostudzoną wodą z sokiem cytrynowym ) i przekładać : I warstwa –płytka i nakropić II warstwa - gorący budyń III warstwa - biszkopt i nakropić IV warstwa - gorący budyń V warstwa – płytka i nakropić Na końcu na wierzch polać polewą : zagotować - 2 łyżki wody, 2 łyżki tłuszczu, 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao.
Placek posypać wiórkami kokosowymi na skos i położyć go w chłodnym miejscu.
Kamilka
Wysłany: Pią 16:54, 02 Lis 2007
Temat postu:
CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru pudru (ja dodaję trochę mniej)
1 kostka margaryny
3/4 szklanki. kakao + 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dopełnić mąką pszenną, tak by w sumie składników była 1 szklanka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 krem do tortów (najlepszy jest krem dr. Oetkera waniliowy).
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierana, dodawać po jednym żółtku. Następnie masę połączyć z pozostałymi sypkimi składnikami, to znaczy: z kakao, obydwiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Na końcu ubić pianę z białek i delikatnie mieszając, połączyć z czekoladową masą. Tak przygotowane ciasto podzielić na trzy (w miarę równe) części. Każdą część upiec osobno w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 min. Upieczone, wystudzone placuszki (są bardzo cienkie) niczym nie nasączając (gdyż same w sobie są wilgotne), przełożyć gotowym kremem. Przełożone ciasto polać czekoladową polewą, tworząc tak zwane esy-floresy.
Kamilka
Wysłany: Pią 16:53, 02 Lis 2007
Temat postu:
ORZECHOWIEC
Składniki:
1,1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 kostki margaryny
4 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 łyżka śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach
Masa:
30 dag orzechów (może być więcej)
½ kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do ozdoby
Sposób przyrządzenia:
Mąka, proszek do pieczenia, margaryna, cukier, jajko, śmietana, zapach wymieszać, zagnieść ciasto. Wylepić nim natłuszczoną blaszkę(30cm) Cukier, masło, miód stopić na małym ogniu dodać drobno posiekane orzechy, wymieszać, wystudzić. Delikatnie wlać masę na surowe ciasto. Posypać kokosem lub płatkami migdałowymi i piec w nagrzanym piekarniku180 stopni C przez 40minut.
Kamilka
Wysłany: Pią 16:47, 02 Lis 2007
Temat postu:
LAMBADA
Składniki:
2 budynie waniliowe
1 litr soku pomarańczowego z kartonu
3/4 szklanki cukru kryształu
500 ml śmietany kremówki(30%)
duża paczka biszkoptów
starta czekolada
Sposób przyrządzenia:
Z kartonu odlać ok.150 ml soku i nim nasączyć biszkopty, ułożone wcześniej na wysmarowanej margaryną blasze lub tortownicy. Pozostały sok wlać do garnka, wsypać cukier i ugotować budynie. Gorąca masę wylać na nasączone biszkopty i pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno i wyłożyć na wystudzoną masę. Wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce, przed podaniem warto je schłodzić ok, godziny czasu, aby masa dobrze stężała.
Kamilka
Wysłany: Pią 16:41, 02 Lis 2007
Temat postu:
SERNIK IZAURA
Składniki:
1 i 0.5 szklanki mąki
1 i 0.5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 masło lub margaryna
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 jajka (białka ubić)
5 łyżek wody
Masa serowa:
1 kg sera
8 jaj
40 dag cukru
1 kostka masła
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
Sposób przyrządzenia:
Masło roztopić z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i kakao. Gotować około 5 minut. Ostudzić. Odlać pół szklanki i zostawić na polanie ciasta. Do reszty gdy ostygnie dodać żółtka, proszek doi pieczenia, mąkę i ubitą pianę z jajek. Wlać do formy. Teraz zrobić masę serową: masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać jajka, ser i budynie. Dokładnie wymieszać. Tak powstałą masę wyłożyć łyżką na ciasto. Piec około godziny w temp. 200 stopni C. Wystudzone ciasto polać wcześniej odłożoną masą ze szklanki.
Kamilka
Wysłany: Pią 16:38, 02 Lis 2007
Temat postu:
TOFFIFI
Składniki:
biszkopt
Masa Toffi fie:
2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
1 kostka margaryny
migdały i orzechy włoskie
3-4 paczki zwykłych herbatników.
Sposób przyrządzenia:
Na początku upiec biszkopt. Następnie gotować puszki mleka skondensowanego przez 3 godziny. Po ugotowaniu ostudzić. Kostkę margaryny(nie dawać od razu po wyjęciu z lodówki) tylko trochę odczekać, aby była miękka. Ucieramy margarynę z zimnym mlekiem (skondensowanym) i dodajemy 25 dag. płatków migdałowych oraz orzechy włoskie ( w różnej ilości, jak kto woli). Wykładamy na biszkopt krem. Na krem układamy herbatniki namoczone w alkoholu (można nie moczyć). Do dekoracji polecam polewę czekoladową.
Kamilka
Wysłany: Pią 16:37, 02 Lis 2007
Temat postu:
SERNIK ROSA
Składniki:
1 kg sera - najlepiej półtłustego
1 szklanka oleju
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4 l, lub 1 na 0,5 litra i 2 łyżki z drugiego
2 całe jaja
4 żółtka
1 olejek cytrynowy
1 szklanka cukru
Masa serowa:
Ser skręcić. Jajka, żółtka, szklankę cukru i olejek cytrynowy ciągle miksując, dodając olej. Następnie dodajemy ser, mleko, budyń (cały czas miksując)masa jest bardzo rzadka.
Składniki ciasta:
30 dag mąki - 2 czubate szklanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
1 całe jajko
10 dag margaryny
10 dag cukru
1 czubata łyżka smalcu
Sposób przyrządzenia:
Zagnieść ciasto, rozwałkować, wyłożyć dno i boki blachy. Wylać na to masę serową. Piec ok. 50 min. w 200°C. Ubić białka z 6 jaj i 1 szklankę cukru na sztywno. Porzucać na sernik małymi porcjami, aby pokryło całe ciasto. Następnie znów piec ok. 45 min.
Kamilka
Wysłany: Pią 16:35, 02 Lis 2007
Temat postu:
SERNIK WIEDEŃSKI
Składniki:
6 jaj
25 dkg cukru pudru
15 dkg masła
cukier waniliowy
zapach cytrynowy i pomarańczowy (ilośc wg uznania)
rodzynki , skórka pomarańczowa
75 dkg sera
25 dkg ugotowanych ziemniaków
Sposób przyrządzenia:
Ser z ziemniakami przepuścić 3 razy przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę. Masło i cukier utrzeć na gładką masę. Dalej ucierając dodawać stopniowo ser , naprzemian z żółtkami. dodać olejki zapachowe i bakalie. Do utartej masy dodać ubite białka i lekko całość wymieszać. Wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą.Piec w temperaturze 250 st. C ok. 50-60 min. Pozostawić w piecu do wystygnięcia. Taka jest zasada dla serników , bo nie opadają. Posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Kamilka
Wysłany: Pią 16:09, 02 Lis 2007
Temat postu:
SNIKERS
Składniki:
Ciasto:
1.200g.masła(kasia)
20 dkg. cukru(szklanka czubata)
2 żółtka
2 całe jajka
3 łyżeczki miodu (lejącego, niesztucznego, najlepiej wielokwiatowy)
3 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki sody(rozcieńczyć w 2łyżeczkach mleka)
Masa orzechowa:
30 dkg orzechów(ok.2i 1/2 szklanki pokrojonych drobno)
12 dkg masła (kasia, może być troszkę więcej)
10dkg.cukru( 1/2 szklanki)
2 łyżeczki miodu
Masa budyniowa:
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
budyń śmietankowy
1/2 kostki masła(Kasia)
2 łyżki mąki
Polewa:
30 dkg.krówek mlecznych(może być więcej, kruche)
1/2 łyżki masła(kasia)
2 łyżki mleka
Sposób przyrządzenia:
Wyrobić ciasto rękoma(ugnieść),podzielić na 2 równe części. 1część rozłożyć na blachę i piec ok.20minut (kolor ciemno złocisty) Na drugą blache rozłożyć ciasto i na górę rozłożyć przygotowane według przepisu orzechy.
Przygotowanie masy orzechowej:
Masło, cukier, miód rozpuścić na małym ogniu, na koniec dodać orzechy i chwilkę gotować razem. Położyć na drugą część ciasta i piec ok.20minut.
Przygotowanie masy budyniowej:
Z pół litra mleka odlać ok. szklanki do rozrobienia budyniu i mąki, resztę zagotować z masłem i cukrem, gdy rozpuści się masło, cukier oraz budyń z mąką do gotującego mleka, rozmieszać i zagotować. Nałożyć nie gorącą miksturę na 1 warstwę upieczonego ciasta, a na to nałożyć 2 warstwę ciasta z orzechami(orzechy muszą być u góry).
Przygotowanie polewy:
W małym garnuszku rozpuścić na małym ogniu i polać górną warstwę placka ciepłą jeszcze polewą.
Kamilka
Wysłany: Pią 16:08, 02 Lis 2007
Temat postu:
PROSTY NAPOLEONEK
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki śmietany (12% kwaśna)
1 kostka margaryny
Krem:
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 żółtka
cukier waniliowy
Sposób przyrządzenia:
Margarynę i mąkę posiekać nożem, wlać śmietanę i szybko zagnieść. Ciasto składać i wałkować w jedną stronę, przesypując je delikatnie mąką. Włożyć ciasto do lodówki i dobrze schłodzić, następnie podzielić na pół i upiec dwa placki.
Połowę mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać żółtka, wsypać mąkę i cukier waniliowy (najlepiej wymieszać to mikserem). Wlać do gotującego się mleka i zagotować, cały czas mieszając.
Ciepłym kremem przełożyć placki, lekko przycisnąć, a po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Kamilka
Wysłany: Pią 16:06, 02 Lis 2007
Temat postu:
JABŁECZNIK Z KREMEM
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki oleju
1 łyżka octu
1 łyżka proszku do pieczenia
Masa:
1 litr musu jabłkowego
1 łyżka żelatyny
1 galaretka cytrynowa
Sposób przyrządzenia:
Białka ubić ze szczypta soli. Do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, miksować na szybkich obrotach. Następnie dodać żółtka, zwolnic na małe obroty i dodawać mąkę przesiana przez sitko, olej, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wlać na sucha blachę. Wstawić do zimnego piekarnika na około 40 minut w temp 200st. Upieczony biszkopt odwrócić do góry nogami.
Wymieszać wszystkie składniki masy, podgrzewać mieszając, ostudzić. Ostudzona masę wyłożyć na biszkopt. Na to wyłożyć masę budyniowa. Polać polewa czekoladowa.
Kamilka
Wysłany: Pią 16:05, 02 Lis 2007
Temat postu: CIASTA
CZEKOLADOWY JEŻYK
Składniki:
3 jaja
175g cukru
3 łyżki rumu
1 torebka cukru waniliowego
1 szczypta soli
200 g mąki
150 g miękkiego masła
3 żółtka
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
50 g obranych migdałów
100 g polewy czekoladowej
1 orzech laskowy
2 białe płaskie cukierki
2 niebieskie płaskie cukierki
Sposób przyrządzenia:
Ubić sztywną pianę z 3 białek i 100 g cukru. Utrzeć 3 żółtka, 75 g cukru, rum, cukier waniliowy i sól na gładką masę. Stopniowo dodawać pianę z białek i przesianą mąkę cały czas mieszając. Ciasto piec w formie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
Upieczone ciasto odstawić do wystygnięcia. Przeciąć na poziome plastry. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać szczyptę soli i kakao. Biszkoptowe warstwy posmarować kremem i złożyć je razem formując kształt jeżyka. Gotową czekoladową polewę roztopić w naczyniu włożonym do garnka z gorącą wodą. W jeżyka powtykać połówki migdałów i oblać czekoladową polewą. Nosek jeżyka wykonujemy z orzecha laskowego, a na oczy używamy 2 białe i 2 niebieskie płaskie cukierki, które wciskamy do jeszcze wilgotnej polewy. Pieczenie: 45 minut.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 phpBB Group
Chronicles phpBB2 theme by
Jakob Persson
(
http://www.eddingschronicles.com
). Stone textures by
Patty Herford
.
Regulamin