chórzyści i śpiewacy
Chór Ars Cantandi oraz zespół Horeb katedry legnickiej
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum chórzyści i śpiewacy Strona Główna
->
kulinaria
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
TAK
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz HTML w tym poście
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie GMT + 4 Godziny
Skocz do:
Wybierz forum
Regulamin forum
----------------
Regulamin Ważne !!! Przeczytaj !!!
Dla Gości
----------------
Witamy naszych gości
Zespół wokalny Ars cantandi dla gości
----------------
ARS CANTANDI
INNE
----------------
GŁOS
ZDROWIE
Liturgia
W mocy złego
Czytania na każdy dzień
Poezja
organy
humor
kulinaria
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
Kamilka
Wysłany: Śro 17:19, 14 Lis 2007
Temat postu:
Legnickie bomby wariant 3
Składniki:
Ciasto:
500g mąki
400g miodu
250g konfitury morelowej
250g cukru
125g kostek galaretki cytrynowej w lukrze
125g posiekanych migdałów
125g masła
50g kakao
4 jajka
starta skórka z połówki cytryny
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczkę zmielonych goździków
1 łyżkę rumu
1 łyżkę wody różanej
paczuszkę proszku do pieczenia
Na polewę:
250g przesianego cukru pudru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka masła
troszkę gorącej wody
Przygotowanie:
Miód, cukier i masło roztopić na małym ogniu i pozostawić do ostygnięcia. Jajka z przyprawami, kakao, rumem i wodą różaną wymieszać. Następnie wymieszać to z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę i wszystko wyrobić na ciasto gęściejsze niż naleśnikowe. Dopiero na końcu wymieszać z tym migdały, galaretkę cytrynową w lukrze. Ciastem napełnić pierścienie na bomby (do nabycia w sklepie z towarami dla domu) i na natłuszczonej blaszce piec ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 190-200 stopni. Wystudzone bomby posmarować konfiturą morelową i pokryć polewą czekoladową.
Kamilka
Wysłany: Śro 17:18, 14 Lis 2007
Temat postu:
Legnickie bomby wariant 2
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
400 g miodu
250 g cukru
200 g konfitury morelowej
150 g masła
125 g siekanych migdałów
50 g posiekanej galaretki cytrynowej w lukrze
50 g posiekanej galaretki pomarańczowej w lukrze
125 g rodzynek
2 łyżki kakao
1 łyżeczkę przyprawy do piernika
4 ml rumu
4 jajka
1 paczuszkę proszku do pieczenia
margaryna do natłuszczenia
bułka tarta do posypania
Na polewę:
200 g czekolady
Przygotowanie:
Miód, drobny cukier i masło mieszając roztopić, potem pozostawić do ostygnięcia. Jajka z kakao, migdałami, przyprawą do piernika i rumem wymieszać. Zmieszać to z proszkiem do pieczenia, mąką i dodać do tego wystudzoną mieszankę miodową, wymieszać.
Umyte, wysuszone rodzynki wymieszać z drobno pokrojonymi marcepanami, galaretką pomarańczową, galaretką cytrynową i konfiturą.
12 foremek na bomby natłuścić i posypać bułką tartą. Napełnić do połowy ciastem, na to położyć masę marcepanową i przykryć resztą ciasta. Piec w rozgrzanym do 180*C piekarniku około 30 min. Czekoladową polewę roztopić i posmarować legnickie bomby.
Uwaga: Zamiast konfitury morelowej do nadzienia można też zastosować 100 g drobnych, upieczonych, kandyzowanych ananasów.
Kamilka
Wysłany: Śro 17:15, 14 Lis 2007
Temat postu:
Legnickie bomby wariant 1
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej
200g miodu
100g brązowego cukru trzcinowego
75g margaryny
75g rodzynek
40g siekanych migdałów
40g siekanych orzechów włoskich
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
1 łyżka rumu
2 jajka
1 paczuszka proszku do pieczenia
margaryna do natłuszczenia
Na polewę:
100g białej czekolady
150g gorzkiej czekolady
200g konfitury morelowej
Przygotowanie: Miód z cukrem, margaryną i mlekiem podgrzać do powstania gładkiej masy. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka i rum wymieszać. Ugniatać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawami do piernika, rodzynkami, migdałami i orzechami. Ciasto nałożyć do 12 natłuszczonych foremek, albo z folii aluminiowej wyciąć okrąg o średnicy 15 cm, położyć na to szklankę o średnicy 5 cm i docisnąć. Zdjąć folię, napełnić ciastem powstałe foremki. Piec w rozgrzanym do 175*C piekarniku od 40 do 45 minut. Wyjąć ciastka z foremek. Podgrzać morelową konfiturę, przepuścić przez sitko i wymieszać z dwoma łyżkami wody. Posmarować tym torciki.
Czekoladę rozpuścić w wodzie. 1/3 gorzkiej czekolady rozsmarować na desce i jak stężeje zrobić nożem loki z czekolady, wyłożyć na to białą czekoladę i przyozdobić lokami z gorzkiej czekolady.
Kamilka
Wysłany: Pią 12:22, 02 Lis 2007
Temat postu:
OPONKI
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 kg sera
- 15 dkg masła
- 4 całe jajka
- 1 duża łyżka octu
- 1 łyżeczka sody
- 1 szkl. cukru
- 1 l oliwy do smażenia
Wykonanie:
Wszystko razem wyrabiamy, wałkujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy szklanką, a środki kieliszkiem.
Smażymy na złoty kolor.
Kamilka
Wysłany: Pią 12:21, 02 Lis 2007
Temat postu:
EKLERKI
Składniki:
Ciasto:
• 1 szklanka wody
• 4 łyżki margaryny
• 1 szklanka przesianej mąki
• 3 roztrzepane jajka
Masa:
• 1 szklanka tłustej śmietany
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki likieru kawowego lub 1 łyżka mocnej czarnej kawy
Polewa czekoladowa:
• 1 ½ szklanki gorzkiej czekolady
• ¼ szklanki śmietany
Sposób przygotowania:
Wlać wodę do rondla, włożyć margarynę, podgrzewać na małym ogniu do stopienia margaryny i zagotowania wody.
Zdjąć z ognia i dodać mąkę, szybko mieszając. Przenieść znów na ogień, stale mieszać, aż mieszanina uformuje kulkę wokół łyżki. Ostudzić.
Stopniowo dodawać jajka, dobrze ubijając. Łyżeczką wykładać ciasto na natłuszczoną blachę, popryskać zimną wodą.
Piec w nagrzanym piekarniku 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej 30 minut na złoty kolor. Przekłuć ciastka, aby dać ujście parze. Ostudzić w miejscu wolnym od przeciągu.
Ubić śmietanę na sztywno, dodając cukier puder i likier kawowy. Napełnić ciastka. Polać polewą czekoladową.
Kamilka
Wysłany: Pią 12:20, 02 Lis 2007
Temat postu:
RAFAELLO
Skład:
8 paczek herbatników
20dkg wiórek kokosowych
1,5 kostki masła
2 cukry waniliowe
1 litr mleka
2-3 żółtka
1 szklanka cukru
3 płaskie łyżki mąki tortowej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
3 szklanki mleka wlać do rondla zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
W misce rozrobić żółtka z mąką tortową, ziemniaczaną i pozostałą szklanką mleka.
Powoli wlewać do gotującego się mleka ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Ostudzić budyń, po ostudzeniu rozmiksować i dodawać powoli 1,5 kostki masła.
Na koniec dodać wiórki kokosowe. Odstawić krem do lodówki aby się ściął.
Suchej blaszce wyłożyć herbatniki i posmarować kremem. Zrobić trzy warstwy.
Na ostatnią warstwę wysypać resztkę wiórek kokosowych. Gotowy placek włożyć
do lodówki.
Kamilka
Wysłany: Pią 12:18, 02 Lis 2007
Temat postu:
KREMÓWKI!
Składniki:
ciasto
• 30 dag mąki
• kostka margaryny
• 4 - 5 łyżek kwaśnej śmietany
• szczypta soli
krem
• 1/2 litra mleka
• 3 żółtka
• cukier waniliowy
• 1/2 szklanki cukru
• 1/2 szklanki mąki pszennej
• kostka margaryny
• 1/2 kieliszka wódki lub rumu
Wykonanie:
Ciasto: zagnieść ciasto i pozostawić w lodówce na kilkanaście godzin.
Podzielić na dwie części, rozwałkować. Piec w dwóch blachach (26 x 40 cm), w temperaturze 250ºC, około 15 minut.
Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i dosuszać blaty przez 5 - 10 minut.
Zdejmować ostrożnie - ciasto jest łamliwe !
Krem: ugotować budyń w następujący sposób : odlać pół szklanki mleka, wymieszać w nim dokładnie żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Resztę mleka zagotować, dodać wcześniej przygotowane mleko z resztą składników i mieszać aż do zagotowania.
Budyń wystudzić.
Margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżeczce budyniu, ciągle ucierając, dodać pół kieliszka wódki lub rumu.
Gotowym kremem przełożyć ciasto, włożyć do lodówki, aby stężało.
Kamilka
Wysłany: Pią 12:16, 02 Lis 2007
Temat postu:
CIASTECZKA ŚMIETANKOWE
Składniki:
• 500 g mąki
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli
• cukier waniliowy
• 1 i 1/2 kostki margaryny
• mały pojemnik śmietany (200 g)
• cukier do posypania
Sposób przyrządzenia:
1. Przesiewamy mąkę na stolnicę i siekamy z margaryną nożem.
2. Dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy ciasto i wkładamy na noc do lodówki.
3. Rankiem dnia następnego wałkujemy ciasto na grubość ok 2 mm, wycinamy foremkami zgrabne ciasteczka, układamy na blaszce, posypujemy cukrem kryształem i wsadzamy do pieca, nagrzanego do temperatury 200 stopni, na ok. 10 minut.
Kamilka
Wysłany: Pią 12:13, 02 Lis 2007
Temat postu:
ROGALIKI DROŻDŻOWE
Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 0.25 szklanki wody
• 1 kostka stopionego masła
• 2 dag drożdży
• szczypta soli
• konfitura w wiśni lub porzeczek
Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, pozostawić aby wyrosły. Mąkę, sól i 0.25 kostki stopionego masła wymieszać w misce, dodać drożdże. Wyrobić ciasto, tak aby odchodziło od ręki i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować na stolnicy placek grubości 0.5 cm, posmarować stopionym masłem i złożyć go na trzy części. Jeszcze raz rozwałkować prostokąt, posmarować resztą masła i złożyć na pół. Ponownie rozwałkować, wykrawać trójkąty, nakładać łyżeczką konfiturę i zwijać rogale. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Kamilka
Wysłany: Pią 12:10, 02 Lis 2007
Temat postu:
CHRUŚCIKI BABUNI
Składniki:
pół szklanki mąki
4 jajka
ćwierć szklanki cukru
4 łyżki margaryny
3/4 szklanki śmietany
1 cukier waniliowy
pół kieliszka spirytusu
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Jajka z cukrem i wanilią ubić na pulchną masę.Następnie dodać margarynę,mąkę,śmietanę oraz spirytus i wszystko razem dokładnie wyrobić na jednolitą masę.Ciasto przełożyć na stolnicę.Tak przygotowane ciasto,partiami,bardzo cienko rozwałkować i kroic je w paski o wymiarach 5*10cm.Każdy pasek ciasta naciąć na środku wzdłuż dłuższego boku i przewinąć jeden koniec.Chruściki smażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.Na koniec osączyć je na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Kamilka
Wysłany: Pią 12:08, 02 Lis 2007
Temat postu:
CIASTECZKA MIODOWE
Składniki:
• 35 dag miodu
• 5 dag cukru
• 2 jajka
• 1-0.5 szklanki mąki
• 2 dag sody oczyszczonej
• olejek cytrynowy względnie skórka otarta z 0.5 cytryny
• bułka tarta
Sposób wykonania:
Utrzeć miód, cukier i żółtka. Dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości letniej wody, olejek lub skórkę i pianę z ubitych na sztywno białek. Dobrze wymieszać, dodać tyle mąki by ciasto było dość gęste. Wyrobić, rozwałkować placek na grubość około 1 cm, wykrawać foremką małe kółeczka lub inne formy, układać dość luźno na wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką blasze. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 15 minut, aż będą rumiane.
Kamilka
Wysłany: Pią 12:07, 02 Lis 2007
Temat postu:
PIEGUSKI
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
kostka margaryny
1 jajko
po 1/2 szklanki sody i proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki orzechów
1 tabliczka czekolady pokrojoną w kostkę
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzyj mikserem z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Suche składniki wymieszaj ze sobą w osobnym naczyniu, dodaj do masy i zamieszaj dokładnie łyżką. Ciasto nakładaj łyżeczką na blachę i piecz 15 min w temp 200 stopni.
Kamilka
Wysłany: Pią 12:07, 02 Lis 2007
Temat postu:
PĄCZUSIE SEROWE
Składniki:
0,5 kg mąki
0,5 kg białego sera
4 jajka (całe)
1 szklanka cukru
ok. 12 ml śmietany
3 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Wszystko razem wymieszać (oprócz oleju;) na gładką masę, dodając na zmianę składniki. Wrzucać łyżeczką na gorący olej i smażyć aż nabiorą złotego koloru.
Kamilka
Wysłany: Pią 12:06, 02 Lis 2007
Temat postu:
CIASTECZKA JOGURTOWE
Składniki:
225 g mąki
60 g cukru
60 g masła lub margaryny
6 łyżek jogurtu naturalnego (o małej zawartości tłuszczu)
1 jajko łyżka proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do miski mieszamy z pokrojonym masłem. Dodajemy cukier. Jajko mieszamy w szklance z jogurtem i wlewamy do mąki z masłem i cukrem. Wyrabiamy ręką, aż wszystko dobrze się połączy. Następnie formujemy za pomocą dłoni kulki o średnicy ok. 3 cm i rozpłaszczamy na natłuszczonej blasze. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy gdy będą złociste. Można podawać z powidłami.
Kamilka
Wysłany: Pią 12:03, 02 Lis 2007
Temat postu:
BEZY
Składniki:
5 białek
250 dag cukru pudru
Sposób przygotowania:
Białka ubić, potem dosypać cukru pudru i ubić na sztywno. Na nasmarowaną brytfannę wkładać beziki łyżeczką lub wyciskać narzędziem do dekorowania tortu. Suszyć 2-3 godziny w ciepłym piekarniku.
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001 phpBB Group
Chronicles phpBB2 theme by
Jakob Persson
(
http://www.eddingschronicles.com
). Stone textures by
Patty Herford
.
Regulamin