|
chórzyści i śpiewacy Chór Ars Cantandi oraz zespół Horeb katedry legnickiej
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kamilka
Administrator
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Legnica
|
Wysłany: Pią 12:22, 02 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
OPONKI
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 kg sera
- 15 dkg masła
- 4 całe jajka
- 1 duża łyżka octu
- 1 łyżeczka sody
- 1 szkl. cukru
- 1 l oliwy do smażenia
Wykonanie:
Wszystko razem wyrabiamy, wałkujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy szklanką, a środki kieliszkiem.
Smażymy na złoty kolor.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Kamilka
Administrator
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Legnica
|
Wysłany: Śro 17:15, 14 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Legnickie bomby wariant 1
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej
200g miodu
100g brązowego cukru trzcinowego
75g margaryny
75g rodzynek
40g siekanych migdałów
40g siekanych orzechów włoskich
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao
1 łyżka rumu
2 jajka
1 paczuszka proszku do pieczenia
margaryna do natłuszczenia
Na polewę:
100g białej czekolady
150g gorzkiej czekolady
200g konfitury morelowej
Przygotowanie: Miód z cukrem, margaryną i mlekiem podgrzać do powstania gładkiej masy. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka i rum wymieszać. Ugniatać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawami do piernika, rodzynkami, migdałami i orzechami. Ciasto nałożyć do 12 natłuszczonych foremek, albo z folii aluminiowej wyciąć okrąg o średnicy 15 cm, położyć na to szklankę o średnicy 5 cm i docisnąć. Zdjąć folię, napełnić ciastem powstałe foremki. Piec w rozgrzanym do 175*C piekarniku od 40 do 45 minut. Wyjąć ciastka z foremek. Podgrzać morelową konfiturę, przepuścić przez sitko i wymieszać z dwoma łyżkami wody. Posmarować tym torciki.
Czekoladę rozpuścić w wodzie. 1/3 gorzkiej czekolady rozsmarować na desce i jak stężeje zrobić nożem loki z czekolady, wyłożyć na to białą czekoladę i przyozdobić lokami z gorzkiej czekolady.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kamilka
Administrator
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Legnica
|
Wysłany: Śro 17:18, 14 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Legnickie bomby wariant 2
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
400 g miodu
250 g cukru
200 g konfitury morelowej
150 g masła
125 g siekanych migdałów
50 g posiekanej galaretki cytrynowej w lukrze
50 g posiekanej galaretki pomarańczowej w lukrze
125 g rodzynek
2 łyżki kakao
1 łyżeczkę przyprawy do piernika
4 ml rumu
4 jajka
1 paczuszkę proszku do pieczenia
margaryna do natłuszczenia
bułka tarta do posypania
Na polewę:
200 g czekolady
Przygotowanie:
Miód, drobny cukier i masło mieszając roztopić, potem pozostawić do ostygnięcia. Jajka z kakao, migdałami, przyprawą do piernika i rumem wymieszać. Zmieszać to z proszkiem do pieczenia, mąką i dodać do tego wystudzoną mieszankę miodową, wymieszać.
Umyte, wysuszone rodzynki wymieszać z drobno pokrojonymi marcepanami, galaretką pomarańczową, galaretką cytrynową i konfiturą.
12 foremek na bomby natłuścić i posypać bułką tartą. Napełnić do połowy ciastem, na to położyć masę marcepanową i przykryć resztą ciasta. Piec w rozgrzanym do 180*C piekarniku około 30 min. Czekoladową polewę roztopić i posmarować legnickie bomby.
Uwaga: Zamiast konfitury morelowej do nadzienia można też zastosować 100 g drobnych, upieczonych, kandyzowanych ananasów.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kamilka
Administrator
Dołączył: 28 Lut 2007
Posty: 501
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Legnica
|
Wysłany: Śro 17:19, 14 Lis 2007 Temat postu: |
|
|
Legnickie bomby wariant 3
Składniki:
Ciasto:
500g mąki
400g miodu
250g konfitury morelowej
250g cukru
125g kostek galaretki cytrynowej w lukrze
125g posiekanych migdałów
125g masła
50g kakao
4 jajka
starta skórka z połówki cytryny
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczkę zmielonych goździków
1 łyżkę rumu
1 łyżkę wody różanej
paczuszkę proszku do pieczenia
Na polewę:
250g przesianego cukru pudru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka masła
troszkę gorącej wody
Przygotowanie:
Miód, cukier i masło roztopić na małym ogniu i pozostawić do ostygnięcia. Jajka z przyprawami, kakao, rumem i wodą różaną wymieszać. Następnie wymieszać to z proszkiem do pieczenia, dodać mąkę i wszystko wyrobić na ciasto gęściejsze niż naleśnikowe. Dopiero na końcu wymieszać z tym migdały, galaretkę cytrynową w lukrze. Ciastem napełnić pierścienie na bomby (do nabycia w sklepie z towarami dla domu) i na natłuszczonej blaszce piec ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 190-200 stopni. Wystudzone bomby posmarować konfiturą morelową i pokryć polewą czekoladową.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|